Identiteit

Kinderen maken elke dag gebruik van electronische media zoals internet, televisie, mobieltjes, radio's, mp3-spelers en spelcomputers. Daarnaast zien zij natuurlijk ook veel in kranten, boeken, tijdschriften en bijvoorbeeld openbare ruimtes. Ook op school ontkomen ze er niet aan. Elke dag maken ze wel gebruik van de computer en internet.

Tegenwoordig zijn kinderen heel veel met de computer bezig. Wat doen zij nu allemaal online? Het is vaak moeilijk om toezicht op te houden. Ook worden vaak programma's afgekeurd terwijl die ook wel voordelen hebben. Hieronder ziet u een lijst met voordelen ennadelen van online activiteiten. 

 

Voordelen

# Jezelf presenteren

Kinderen presenteren zichzelf aan de wereld door verschillende soorten site's. Denk bijvoorbeeld aan Hyves. Hier kunnen kinderen alles over hun zelf opzetten. Denk aan kenmerken van uiterlijk, favoriet eten en drinken, vakantiebestemmingen, hobby's etc.

Je hebt ook de site youtube. Eerst waren het vooral de oudere kinderen wat hier filmpjes opzetten. Maar tegenwoordig gebeurt dit ook al door kinderen uit het basisonderwijs.

Hoe meer informatie je op internet zet hoe betrouwbaarder je denkt over te komen. Denk aan Blogs wat kinderen over zichzelf erop zetten. Ze houden zowat hun dagboek bij op het internet.

 

# Communiceren

Voor kinderen is communiceren belangrijk. Vroeger communiceerden zij via briefjes door de klas en tegenwoordig via krabbels op Hyves. Ze chatten via MSN of communiceren door middel van online games.

deze vorm van communiceren gaat alleen over de inhoud. Want je kunt elkaar niet zien, ruiken of voelen. Maar als je het goed bekijkt is er niet eens sprake van een inhoud. Het gaat meestal 'nergens over'. Korte berichtjes over waar je bent of wat je doet. 

Bij kinderen gaat het erom dat ze bestaan. Door deze vorm van communiceren krijgen ze het gevoel dat ze meetellen.

 

# Vriendschappen onderhouden

Via internet is het makkelijker om vrienden te onderhouden. Het is geen uitzondering om meer dan 300 vrienden op Hyves te hebben. Kinderen zien deze mensen ook als vrienden. Ook al zullen zij niet iedereen kennen. Bij kinderen draait het om de hoeveelheid. Hoe meer mensen je kent hoe populairder je bent.

Zij zijn hier veel mee bezig en geven elkaar zelfs lijsten om hun vriendenlijst te vergroten. Het is wel belangrijk dat je goed uitlegd wat het verschil is tussen online vrienden en echte vrienden.

 

# Informatie delen

 Via het web kun je veel informatie delen. Als gamer kun je op het web verschillende informatie vinden over die game. Je kunt er zelf ook weer informatie opzetten wat andere mensen weer kunnen lezen. Zo help je elkaar door kennis te delen met elkaar.

Er wordt wel eens gezegd dat mensen die veel online zijn minder sociaal zijn. Maar deze mensen zijn wel bijna de hele tijd in contact met andere mensen. Ze maken gebruik van elkaars kennis en helpen op deze manier andere mensen.

 

Nadelen

 

# Liefde, verliefdheid, seks

Kinderen komen veel sneller in aanmerkingen met verliefdheid en liefde via internet. Bijvoorbeeld via Hyves of Msn. Omdat ze elkaar niet zien kun je goed nadenken voordat je iets zegt. Maar het gesprek word ook veel sneller intiemer. De andere persoon ziet niet als jij je schaamt of iets niet durft te zeggen. Via getypte tekst kun je alles zeggen zonder emotie.

Dit is ook het gevaar. Jou eigen  grenzen worden lager. Je doet sneller iets wat je normaal niet zou doen. Denk bijvoorbeeld aanuitkleden voor de webcam of zelfs webcamseks. Daarnaast gaan ze ook sneller afspreken in het echt. Je hebt het gevoel dat je die persoon goed kent maar dit kan allemaal een leugen zijn.

Daarnaast ook gewoon op het web. Je hoeft maar iets verkeerds te typen of je komt meteen op een porno site.

 

# Scheldpartijen en bedreigingen, online pesten

Kinderen uiten hun haat en frustraties ook via het internet. Je kunt je hier helemaal uiten en je hoeft niet bang te zijn dat iemand iets terug doet. Kinderen zijn nog niet helemaal in staat om zich in te leven in een ander. Zij staan hierbij niet stil hoe dit voelt voor die andere persoon.

Voorbeelden van online pesten:

Sturen van anonieme dreigmails

- Scheldpartijen en bedreigingen via MSN etc.

- Publiceren van filmpjes, foto's of verhalen van andere kinderen.

- Het publiceren van privee gegevens van iemand anders.

 

# Oplichterij en bedrog

Vele accounts kunnen gehackt worden. Die van MSN, Hyves, online games etc. Diegene die jou account heeft gehackt kan  misbruik maken van jou gegevens. Hij kan bijvoorbeeld berichten sturen naar mensen die denken dat jij dat bent.

Het kan een onbekende zijn maar ook een klas genootje die ene geintje wil uithalen. De grens van een geintje en pesten en bedreigingen op het internet is nogal vaag.

 

# Digitale sporen en privacy-problemen

 Laat nooit gegevens achter op het internet. Alles wat jij op internet zet kun je jaren later nog terug vinden. Zo kun je opnieuw geconfronteerd worden met bijvoorbeeld foto's van een uit de hand gelopen feestje. Ook als je ergens je adres invult kan ernstige gevolgen hebben.

Je weet nooit wie deze gegevens leest. Deze kunnen ook in verkeerde handen terecht komen. Je wilt zeker niet dat een onbekende opeens aan je deur staat of misschien wel inbreekt.

 

# Verslaving

Let op de tijd dat kinderen op internet zijn. Kinderen en jongeren zitten soms uren achtereen op Msn of te gamen. Er is nog geen officiele dignose voor internetverslaving of game verslavind maar je kunt als ouder of verzorger wel letten dat het niet teveel wordt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb